Η Apple προετοιμάζει το Safari 18, το οποίο θα περιλαμβάνει ενσωματωμένη AI

Η Apple προετοιμάζει το Safari 18, το οποίο θα περιλαμβάνει ενσωματωμένη AI
ired.gr

Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές, η Apple σχεδιάζει να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στον περιηγητή Safari κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η επερχόμενη έκδοση του Safari, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μαζί με το iOS 18, φέρνει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης στο προσκήνιο, με την υπόσχεση να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple τον Ιούνιο.

Αυτή η επόμενη εκδοχή του Safari θα φέρει την Έξυπνη Αναζήτηση, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη on-device για να αναγνωρίζει θέματα και κυρίως φράσεις σε μια ιστοσελίδα, προσφέροντας συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της.

Το μοντέλο μεγάλων γλωσσών (LLM) της Apple θα διακρίνει προτάσεις που παρέχουν εξηγήσεις ή περιγραφές των αντικειμένων, προσαρμόζοντας τη δράση του ανάλογα με το περιεχόμενο της σελίδας. Επιπλέον, λέξεις που επαναλαμβάνονται και σημαντικές προτάσεις θα αναγνωρίζονται ως κεντρικά θέματα.

Αυτή η κίνηση αποτελεί απάντηση της Apple στο ChatGPT, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η λειτουργία είναι on-device, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιπλέον, το νέο Safari θα περιλαμβάνει το Web Eraser, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν συγκεκριμένα τμήματα από ιστοσελίδες, όπως διαφημίσεις, εικόνες ή κείμενο, με ευκολία. Αυτές οι αλλαγές θα διατηρούνται κατά τη διάρκεια της σύνδεσης, με το Safari να θυμάται τις προσαρμογές ακόμα και αφού κλείσετε το παράθυρο ή την καρτέλα περιήγησης.

Διαβάστε επίσης: Κλείνοντας εφαρμογές στο iPhone, βλάπτεις την μπαταρία και περιορίζεις την απόδοση.

Επισκεπτόμενοι ξανά την ίδια σελίδα, οι χρήστες θα ενημερώνονται για τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, με τη δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική κατάσταση, αν το επιθυμούν.

Επιπρόσθετα, το νέο Safari θα περιλαμβάνει ένα ενημερωμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη, με ένα νέο μενού ελέγχου σελίδας που προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε διάφορες επιλογές που προηγουμένως ήταν διάσπαρτες. Εκτός από τις προαναφερθείσες λειτουργίες, θα παρέχει επίσης επιλογές ζουμ, στοιχεία ελέγχου απορρήτου, αποκλεισμό περιεχομένου, αναζήτηση κειμένου στη σελίδα, λειτουργία ανάγνωσης και συντομεύσεις επεκτάσεων.

Τέλος, το επόμενο έτος η Apple προγραμματίζει να προσθέσει μια "πολύ ισχυρότερη δυνατότητα οπτικής αναζήτησης" στον Safari, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν πληροφορίες για προϊόντα κατά την περιήγηση σε εικόνες. Αυτή η λειτουργία παραπέμπει στη λειτουργία Visual Lookup που επιτρέπει στη Siri να αναγνωρίζει αντικείμενα σε φωτογραφίες.

Παρά τις ανακοινώσεις, είναι πιθανόν ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες να κυκλοφορήσουν σε διαφορετικά χρονικά σημεία ή να υποστούν αλλαγές πριν την τελική τους ενσωμάτωση.

Διαβάστε επίσης: Apple: Συζητήσεις με την OpenAI για ενσωμάτωση AI στο iOS 18