Σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς: Προσοχή σε παραπλανητικά emails και ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.

Σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς: Προσοχή σε παραπλανητικά emails και ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.
ired.gr

Η Kaspersky ανέφερε πως εντόπισε μια εκστρατεία απάτης που εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν εκείνους που επηρεάζονται από τη σύγκρουση, διαστρεβλώνοντας την ανθρώπινη καλοσύνη και προσπαθώντας να πείσουν πιθανά θύματα να κάνουν δωρεές που, τελικά, καταλήγουν στην απάτη και την απώλεια των χρημάτων τους.

Μέχρι σήμερα, οι εκτελεστές εγκλημάτων του κυβερνοχώρου έχουν αποστείλει πάνω από 500 email τέτοιου είδους και έχουν δημιουργήσει δόλιους ιστότοπους για την επιτάχυνση της διαδικασίας μεταφοράς χρημάτων. Η Kaspersky καλεί τους χρήστες να διατηρούν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο των παραληπτών των δωρεών τους.

Οι ψεύτικες φιλανθρωπικές απάτες συχνά συμβαίνουν, εκμεταλλευόμενες πραγματικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στα κακόβουλα email που είναι στα αγγλικά και ζητούν δωρεές για τα πληγέντα άτομα στο πλαίσιο της σύγκρουσης.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και τους καλούν να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ιστοτόπου απάτης, όπου τους ζητείται να συνεισφέρουν. Αυτά τα παραπλανητικά email προέρχονται από διάφορες διευθύνσεις.

Στα ανωτέρω ηλεκτρονικά μηνύματα, οι απατεώνες προσπαθούν να αποφύγουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας δημιουργώντας πολλαπλές εκδοχές του κειμένου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν διάφορες φράσεις όπως "επικαλούμαστε τη συμπόνια και την καλοσύνη σας" ή "επικαλούμαστε την ενσυναίσθηση και τη γενναιοδωρία σας" και αντικαθιστούν λέξεις όπως "βοήθεια" με συνώνυμα όπως "υποστήριξη", "συνδρομή" κ.λπ.

Επιπλέον, προβαίνουν σε αλλαγές σε συνδέσμους και διευθύνσεις αποστολέα. Ο Andrey Kovtun, ειδικός ασφάλειας της Kaspersky, επισημαίνει ότι ισχυρές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας μπορούν να προστατεύσουν από αυτούς τους ύπουλους τρόπους επίθεσης.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Αποσκοπεί στην αποτροπή και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα.

Οι σύνδεσμοι που περιέχονται στα ανωτέρω μηνύματα οδηγούν τους παραλήπτες σε ιστότοπους απάτης. Σε αυτούς τους ιστότοπους, παρουσιάζεται πληροφορία σχετικά με τη σύγκρουση, εμφανίζονται φωτογραφίες και καλούνται οι χρήστες να προβούν σε δωρεές. Οι απατεώνες διευκολύνουν τη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων, προσφέροντας ποικίλες επιλογές συναλλαγών με κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin, Ethereum, Tether και Litecoin.

Με τη χρήση διευθύνσεων πορτοφολιών, ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν και άλλους δόλιους ιστότοπους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι συγκεντρώνουν βοήθεια για διάφορες άλλες ομάδες που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Δυστυχώς, αυτές οι απάτες μπορούν να αυξηθούν γρήγορα, με αλλαγές στον σχεδιασμό τους και με στόχευση σε διάφορες ομάδες. Για να προφυλαχθείτε από αυτές τις απάτες, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των ιστότοπων πριν κάνετε δωρεές. Οι απάτες συνήθως έχουν έλλειψη από βασικές πληροφορίες σχετικά με τους διοργανωτές των φιλανθρωπιών, τους παραλήπτες, τα νομικά έγγραφα ή δεν είναι διαφανείς σχετικά με τη χρήση των χρημάτων. Εδώ είναι μερικά μέτρα ασφαλείας που σας προτείνουμε να λάβετε:

  1. Ελέγξτε τον ιστότοπο και τα διαπιστευτήρια του φιλανθρωπικού οργανισμού. Οι νόμιμοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί θα έχουν καταχωρημένη ταυτότητα - επιβεβαιώστε την αυθεντικότητα ενός οργανισμού σε μια γνωστή βάση δεδομένων.
  2. Επικοινωνήστε απευθείας με φιλανθρωπικές οργανώσεις για δωρεά ή υποστήριξη. Για δωρεά online, εισαγάγετε τη διεύθυνση του ιστότοπου του οργανισμού αντί να κάνετε κλικ σε συνδέσμο.
  3. Αν δεν είστε βέβαιοι για τους οργανισμούς που έχετε ελέγξει, ανατρέξτε σε καλά γνωστούς οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη, όπως οι υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.
  4. Θυμηθείτε ότι τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από την κρίση συνήθως δεν θα επικοινωνήσουν απευθείας μαζί σας για χρήματα, ειδικά αν δεν τα γνωρίζετε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αιτήματα για αποστολή χρημάτων.
  5. Παραμείνετε σε εγρήγορση. Οι ψεύτικοι ιστότοποι μπορεί να μοιάζουν σχεδόν ίδιοι με τους γνήσιους φιλανθρωπικούς ιστότοπους, με μόνη διαφορά τις λεπτομέρειες για τη δωρεά. Συχνά, τα ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη μπορεί να είναι ένδειξη ψεύτικων σελίδων.

Να είστε προσεκτικοί στα κοινωνικά μέσα. Τα κοινωνικά μέσα είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να επικοινωνούν με το κοινό και να ζητούν δωρεές. Ωστόσο, μην υποθέτετε αυτομάτως ότι ένα αίτημα δωρεάς σε κοινωνικά μέσα είναι νόμιμο απλώς επειδή άρεσε σε έναν φίλο ή έχει μοιραστεί. Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε τον οργανισμό πριν κάνετε δωρεά.

Διαβάστε επίσης: MY SOS: Η εφαρμογή που προσφέρει υποστήριξη στους συμπολίτες μας κατά των φυσικών καταστροφών.