Η Apple θα εγκαταλείψει την Intel και θα χρησιμοποιεί τα δικά της Chips στους Mac από το 2020

Η Apple θα εγκαταλείψει την Intel και θα χρησιμοποιεί τα δικά της Chips στους Mac από το 2020
ired.gr

Η Apple σχεδιάζει να κάνει τη μετάβαση, εγκαταλείποντας την Intel το 2020. Η εταιρεία έχει σκοπό να σχεδιάζει τα δικά της chips για τους υπολογιστές Mac από το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Bloomberg.

Τα επόμενα βήματα της Apple

Η πρωτοβουλία, που έχει την ονομασία “Kalamata”, είναι μέρος μίας προσπάθειας που θέλει να κάνει τους Mac, τα iPhones και τα iPads να δουλεύουν παρόμοια και άψογα μαζί, όπως ανέφεραν απροσδιόριστες πηγές στο Bloomberg. Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Apple σχεδιάζει τα δικά της chips της σειράς A για τα iPhones και τα iPads.

imac

Το νέο Mac chip σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα πλάνα, φαίνεται να είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και η μετάβαση από τα Intel chips στα Apple chips θα μπορούσε να έχει αρκετά στάδια, αρχίζοντας από το “Marzipan”, μία πρωτοβουλία που θα έρθει με το iOS 12 και το macOS 10.14 και θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν μία εφαρμογή που θα τρέχει σε macOS και iOS.

Διαβάστε επίσης: Zuckerberg: Οι εταιρείες που σε χρεώνουν περισσότερο δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για σένα

Έχοντας τα δικά της chips, η Apple δε θα είναι υποχρεωμένη να περιμένει τα νέα chips της Intel πριν την κυκλοφορία των νέων Mac, ενώ παράλληλα θα είναι σε θέση να “δίνει” νέα χαρακτηριστικά σε πιο τακτική βάση

macbook pro.

“Η αλλαγή θα επιτρέψει στο Cupertino και στην Apple να φέρνει πιο γρήγορα νέα χαρακτηριστικά σε όλα της τα προϊόντα και να τα διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Χρησιμοποιώντας τα δικά της chips, η Apple θα είναι ο μόνος κατασκευαστής PC που θα δημιουργεί τους δικούς του επεξεργαστές. Η Dell Technologies Inc., η HP Inc., το Lenovo Group Ltd. καθώς και το Asustek Computer Inc., χρησιμοποιούν τα chips της Intel.

Χρησιμοποιώντας τα δικά της chips, η Apple θα μπορεί να ενσωματώσει στενά νέο hardware και νέο software, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστήματα με καλύτερη αυτονομία, παρόμοια του iPad που χρησιμοποιεί τα chips της Apple.”

imac εσωτερικό

Η αρχή έχει ήδη γίνει

Η Apple έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα δικά της T1 και T2 chips στο MacBook Pro και στο iMac Pro. Η εταιρεία λέγεται πως σχεδιάζει να ενσωματώσει ακόμα περισσότερους συνεπεξεργαστές στα Macs που θα έρθουν μέσα στη φετινή χρονιά.

Αυτά τα chips, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν επίσης και στον επερχόμενο Mac Pro που ήδη βρίσκεται εν εξελίξει.

Το T1 chip που φοράει το MacBook Pro, υποστηρίζει το Touch Bar και “επικυρώνει” το Touch ID. Το T2 chip στον iMac Pro είναι υπεύθυνο για πολλά μέρη  όπως είναι ο ελεγκτής διαχείρισης συστήματος, ο επεξεργαστής σήματος εικόνας, ο ελεγκτής του SSD και το Secure Enclave που βασίζεται πάνω σε μία μηχανή κρυπτογράφησης.

macbook εσωτερικό T2

Προηγούμενες φήμες ήθελαν την Apple να ενδιαφέρεται για την κατασκευή των δικών της επεξεργαστών τύπου ARM για τους Mac, με σκοπό να απεξαρτηθεί από την Intel. Πέραν αυτών, η Apple φημολογήθηκε ότι κυνηγάει την ανάπτυξη των δικών της modem δικτύου με σκοπό να αποκοπεί από τις Qualcomm και Intel.

Διαβάστε επίσης: Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας της Apple θα μας κάνει καλύτερους οδηγούς

Μία κίνηση αυτονόμησης της Apple, θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την Intel. Η Apple αποτελεί το 5% των ετήσιων εσόδων της Intel, ενώ μετά τις παραπάνω αναφορές η μετοχή της τελευταίας φαίνεται να σημείωσε πτώση.