Κάρτες γραφικών - Οδηγός αγοράς

Κάρτες γραφικών - Οδηγός αγοράς
ired.gr

Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κάρτες γραφικών και πώς να επιλέξετε την κατάλληλη κάρτα γραφικών για σας.

Όπως ο επεξεργαστής είναι ο κεντρικός εγκέφαλος του υπολογιστή σας όσον αφορά τις λειτουργίες του, έτσι και η κάρτα γραφικών έχει το δικό της «εγκέφαλο» που ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία της εικόνας αυτού που βλέπετε. Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε απαιτήσεις από την απεικόνιση του υπολογιστή μας μπήκαμε στην εποχή όπου οι κάρτες γραφικών έγιναν εντελώς ξεχωριστά εξαρτήματα με δικό τους επεξεργαστή και μνήμη. Στην ουσία, μια σύγχρονη κάρτα γραφικών είναι ένας μικρός αυτόνομος υπολογιστής με επεξεργαστή που πολλές φορές έχει πολύ περισσότερα εκατομμύρια τρανζίστορ από τον κεντρικό επεξεργαστή του PC μας και μνήμη κατά πολύ ταχύτερη από την κεντρική μνήμη RAM του PC μας.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κάρτα γραφικών, κατά την απεικόνιση ενός σύγχρονου 3D παιχνιδιού ή κατά την επεξεργασία ενός βαριού 4Κ βίντεο ή κατά την φωτοαπόδοση (rendering) ενός τρισδιάστατου μοντέλου ή σκηνής από ένα πρόγραμμα όπως το 3D STUDIO MAX (ή άλλο παρόμοιο) σηκώνει τον κύριο φόρτο επεξεργασίας κι όχι ο κεντρικός επεξεργαστής. Γι’ αυτό το λόγο, ανάλογα με την εργασία που θέλουμε να εκτελέσουμε, πάει και η κάρτα γραφικών που πρέπει να διαλέξουμε.

Δείτε ακόμη: Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;

Ανάγκες και προετοιμασία

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη ...» έγραψε ο ποιητής και η αγορά κάρτας γραφικών χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, μπορεί εύκολα να γίνει Οδύσσεια. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να σταθμίσουμε, είναι οι ανάγκες μας. Και αυτό έχει να κάνει και με τον ίδιο τον υπολογιστή που αγοράζουμε. Καλό είναι να ξέρουμε τι τον θέλουμε πριν τον αγοράσουμε!

Αφού λοιπόν έχουμε καταλήξει στο τι είδους εργασία θέλουμε να εκτελεί το PC, διαλέγουμε και τα υποσυστήματά του. Και ερχόμενοι στην κάρτα γραφικών έχουμε τα εξής:

PC οικιακής διασκέδασης - κοινής χρήσης: με αυτό εννοούμε την πλειονότητα των χρηστών και των μηχανημάτων. Ένα μέσο PC σήμερα με μια ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα κάρτα γραφικών, είναι υπέρ-αρκετό για τις ανάγκες αυτές. Μπορούμε να δούμε ταινίες υψηλής (HD) ανάλυσης, να ακούσουμε μουσική, να δούμε και να επεξεργαστούμε φωτογραφίες, να σερφάρουμε στο Internet, να γράψουμε κείμενα και όλα τα άλλα που κάνει ένας συνήθης άνθρωπος με ένα υπολογιστή. Δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω.

graphics card 02

PC για παιχνίδια- παιχνιδομηχανή: Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό χρηστών (κυρίως νέων σε ηλικία) θέλει ένα PC για παιχνίδια. Κι εδώ που τα λέμε, το PC ήταν και θα είναι η απόλυτη παιχνιδομηχανή. Βέβαια αυτό σημαίνει κόστος, αλλά «μπρος στα κάλλη τι ‘ναι ο πόνος» που λέμε. Εδώ σίγουρα θέλουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη κάρτα γραφικών με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Ο λόγος τιμής/απόδοση πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αν δε θέλουμε να πετάμε τα λεφτά μας στον αέρα.

PC για ειδικές χρήσεις: και λέγοντας αυτό, εννοούμε επεξεργασία HD/4Κ βίντεο, επαγγελματική επεξεργασία φωτογραφίας (ένα αρχείο multilayer μιας εικόνας υψηλής ανάλυσης στο Photoshop εύκολα γίνεται 20 ή 30 GB), ή δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, ταινιών κλπ. Εδώ μιλάμε και πάλι για θηριώδεις κάρτες γραφικών όπως και στα παιχνίδια, αλλά μερικές εταιρίες βγάζουν συγκεκριμένα μοντέλα ειδικά γι’ αυτές τις χρήσεις και επιπλέον, το PC που θα χρειαστούμε έχει διαφορετικό «στήσιμο» από ένα PC παιχνιδομηχανή.

graphics card 03

Αφού μιλήσαμε γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στις απαιτήσεις του PC για τις δύο τελευταίες. Εννοείται ότι στην πρώτη κατηγορία δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καθώς η κάρτα γραφικών που είναι ενσωματωμένη είναι αρκετή για τις απαιτήσεις. Θα αναφέρουμε όμως περισσότερα για τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών πιο κάτω.

Το πρώτο που πρέπει να δούμε λοιπόν σε ένα PC-παιχνιδομηχανή είναι ο επεξεργαστής που έχει. Ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχουμε, πάει και η κάρτα γραφικών που θα πάρουμε. Αν είναι ένας μικρός ή μέσος σε ισχύ επεξεργαστής - όπως ένας Core2Duo ή ένας i3 ή ένας AMD SEMPRON ή κάτι αντίστοιχο - μια ισχυρή κάρτα γραφικών δεν θα προσφέρει πολλά πράγματα, αλλά μάλλον θα τον επιβραδύνει τελικά και θα πετάξουμε χρήματα. Αυτό οφείλεται στο data-bus (το δίαυλο επικοινωνίας) του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του PC, που είναι μικρός σε εύρος. Στην προσπάθεια ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ ασθενικού επεξεργαστή και θηριώδους κάρτας γραφικών, θα δημιουργηθεί το λεγόμενο «bottleneck» (όπως η κίνηση σε αυτοκινητόδρομο που ξαφνικά στενεύει) και θα έχουμε τελικά επιβράδυνση και δυσλειτουργίες - ακόμη και υπερθέρμανση.

Άρα, το «matching» κεντρικού επεξεργαστή-μοντέλου κάρτας γραφικών είναι εκ των «ουκ άνευ». Μόνο οι κορυφαίοι πολυπύρηνοι επεξεργαστές - i7 ή AMD FX - μπορούν να σηκώσουν και να συνεργαστούν σωστά με τις θηριώδεις κάρτες γραφικών που πολύ θα θέλαμε να εγκαταστήσουμε στο PC μας.

Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι η μνήμη RAM του PC. Γενικά, ένα PC που προορίζεται για παιχνίδια, δεν έχει ανάγκη για πάνω από 4-8 GB RAM το μέγιστο. Αυτό γιατί στα παιχνίδια, την κύρια επεξεργασία την κάνει η κάρτα γραφικών με το δικό της επεξεργαστή και μνήμη - που είναι κατά πολύ ταχύτερη από τη RAM του PC. Ως εκ τούτου, μην δώσετε λεφτά για μνήμη. Ακόμη και τα 4 GB είναι υπέρ-αρκετά.

Το τρίτο και εξίσου σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι το τροφοδοτικό. Μια μεγάλη και σύγχρονη κάρτα γραφικών απαιτεί πολύ ρεύμα. Τα κλασικά τροφοδοτικά των 450-550 Watt είναι «της πλάκας» για μια τέτοια χρήση. Αν δεν θέλετε να δείτε καπνούς να αναδύονται ξαφνικά από το PC σας ή σε κάποιες περιπτώσεις να αναβοσβήνει ή και να μην ξεκινάει καθόλου επειδή του βάλατε την καινούρια υπερσύγχρονη κάρτα γραφικών, στοχεύστε σε ένα τροφοδοτικό των 750 Watt το λιγότερο. Προσωπικά θα πρότεινα να πάτε στα 1000 Watt για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο - ειδικά αν σκοπεύετε να βάλετε δύο ή τρεις κάρτες γραφικών μαζί (θα μιλήσουμε και γι’ αυτό).

Ποια κάρτα γραφικών να πάρω;

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τα προαπαιτούμενα ας πάμε «στο κυρίως πιάτο». Τι κάρτα γραφικών να πάρουμε; Ποια είναι καλύτερη ανάμεσα στις κάρτες γραφικών της αγοράς; Σύντομη απάντηση: καμία!

Όπως είπαμε, τα πάντα εξαρτώνται από τη χρήση-ανάγκες μας, οπότε δεν υπάρχει συγκεκριμένη κάρτα γραφικών που να λύνει το πρόβλημα. Άλλα ας δούμε πρώτα τι κυκλοφορεί στην αγορά.

Δείτε ακόμη: Πόση RAM χρειάζεται για να παίζουμε παιχνίδια;

graphics card 04

Intel Iris-Iris Pro graphics: Δε θα βρείτε τη συγκεκριμένη κάρτα ως αυτόνομη. Αντίθετα, είναι σχεδόν η στάνταρ προεγκατεστημένη σε μητρικές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Ο λόγος που την αναφέρουμε είναι γιατί πρόκειται για μια πολύ καλή κάρτα όσον αφορά τις στάνταρ απαιτήσεις που προαναφέραμε, αλλά και πολύ καλή για χρήση σε επεξεργασία βίντεο HD (με λογικές απαιτήσεις) και σε παιχνίδια που δεν είναι υπερβολικά βαριά. Γενικά αποδίδει πολύ καλύτερα από τις ενσωματωμένες NVIDIA και AMD-ATI που μπορεί να δείτε. Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple την προτιμά στα «μικρότερα» μηχανήματά της.

NVIDIA GeForce: Ο ένας εκ των δύο «προαιώνιων» αντιπάλων που μονοπωλούν εδώ και χρόνια την αγορά στις κάρτες γραφικών. Πρόκειται για ένα τσιπ στην ουσία, το GeForce ΧΧΧ της εταιρίας NVIDIA το οποίο αγοράζουν οι διάφορες εταιρίες καρτών γραφικών (ASUS, MSI, XFX, SAPPHIRE, EVGA, GAINWARD κλπ) και κάνουν, η κάθε μία τη δική της υλοποίηση, προσθέτοντας όλα όσα χρειάζονται για να έχουμε μια τελική κάρτα γραφικών.

AMD-ATI RADEON: Ο δεύτερος εκ των δύο μεγάλων αντιπάλων, η κάποτε κραταιά ΑΤΙ που εξαγοράστηκε από την AMD προκειμένου η τελευταία να συνδυάσει την τεχνολογία καρτών γραφικών με τους επεξεργαστές της και, μαζί με τα chipsets για μητρικές, να παρουσιάζει ολοκληρωμένες προτάσεις με άψογη μεταξύ τους συνεργασία. Παρόμοια, οι διάφορες εταιρίες καρτών, αγοράζουν το τσιπ RADEON XXX προκειμένου να δημιουργήσουν τις υλοποιήσεις τους σε ολοκληρωμένες κάρτες. Αν έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε υπολογιστή γύρω από τα τσιπ της AMD, τότε ίσως θέλετε να προσχωρήσετε στο στρατόπεδό της και στις κάρτες γραφικών προκειμένου να έχετε την καλύτερη συνολική υλοποίηση.

Ειδικές περιπτώσεις και διευκρινίσεις

Πολλαπλές κάρτες γραφικών: Πριν προχωρήσουμε στην πιο εξειδικευμένη παρουσίαση μοντέλων, να προσθέσουμε κάτι σημαντικό. Αν πραγματικά θέλετε το απόλυτο gaming-PC, μπορεί να μην πρέπει να στραφείτε στις μονές κάρτες γραφικών όσο ισχυρές κι αν είναι. Πάντα οι περισσότερες της μιας κάρτες γραφικών δίνουν καλύτερες επιδόσεις. Υπάρχουν μητρικές πλακέτες που δέχονται μέχρι και τέσσερις (4!) κάρτες γραφικών ταυτόχρονα όπως η ASUS X99 RAMPAGE V. Αν λοιπόν είστε ακραίος, «ιδού η Ρόδος ...». Πάντως συμφέρει καλύτερα να πάρετε δύο κατώτερες κάρτες γραφικών ταυτόχρονα αντί για μία μεγαλύτερη και πολύ πιο ακριβή. Θα δώσετε τα ίδια ή λίγο παραπάνω χρήματα, αλλά θα έχετε καλύτερες επιδόσεις. Κι αν πάτε στις τρεις και τέσσερις .... Εδώ πάει και το θέμα του τροφοδοτικού που αναφέραμε πιο πάνω. Στην περίπτωση της NVIDIA μιλάμε για σύνδεση SLI και στην AMD-ΑΤΙ για σύνδεση CROSSFIRE. Στην περίπτωση της AMD-ΑΤΙ μπορούμε να έχουμε άνω των 2 και μέχρι 4 κάρτες γραφικών, ενώ, αν προτιμήσουμε NVIDIA μέχρι 3 μόνο.

graphics card 05

Overclocking (Υπερχρονισμός): Οι προχωρημένοι ασχολούνται με την «ευγενή τέχνη» του Overclocking. Όχι μόνο στον κεντρικό επεξεργαστή και στη μνήμη RAM, αλλά και στην κάρτα γραφικών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ανεβάζουμε - κατακόρυφα πολλές φορές - τις επιδόσεις ενός συστήματος συνολικά, αλλά αυτά είναι για γνώστες του ... σπορ. Πέραν τούτου, χρειάζεται να έχουμε και πολύ καλά συστήματα ψύξης αν δε θέλουμε το PC μας να γίνει ... ψησταριά.

Τα παιχνίδια: Εδώ υπάρχει ένα θολό τοπίο όσον αφορά τα παιχνίδια. Πολλές εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών, αναπτύσσουν ένα τίτλο με σκοπό να λειτουργεί καλύτερα σε ένα από τα δύο τσιπ γραφικών που προαναφέραμε (NVIDIA-AMD), για λόγους που μόνο εκείνες ξέρουν. Οπότε, αν έχετε κάρτα του αντίπαλου στρατοπέδου, όσο καλή κι αν είναι, μπορεί να μην έχετε τις επιδόσεις που θα θέλατε και που αξίζει η κάρτα σας. Αυτό όμως είναι κάτι που ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε, οπότε, μην αφήσετε να σας αγχώσει ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές, ένα καλοστημένο σύστημα με καλά υποσυστήματα, θα τρέξει οποιοδήποτε σύγχρονο παιχνίδι απρόσκοπτα και πολύ άνω του μετρίου.

graphics card 05a

Οι επεξεργαστές: Το θέμα της διαφοράς των επεξεργαστών ανάμεσα στις δύο αντιπάλους είναι σχετικά απλό. Η μεν NVIDIA έχει ταχύτερους επεξεργαστές από την AMD, αλλά τραβάνε περισσότερο ρεύμα (προσοχή στο τροφοδοτικό), ζεσταίνονται πολύ περισσότερο (προσοχή στην ψύξη) και είναι πολύ ακριβότεροι. Οπότε, από ένα σημείο και πάνω, είναι αληθινά ασύμφοροι γιατί δεν θα δούμε διαφορές.

Το θέμα μνήμη: Αν ψάξετε τα διάφορα μοντέλα των καρτών γραφικών σε οποιοδήποτε επίπεδο τιμής, θα δείτε ότι η AMD έχει συνήθως περισσότερη αλλά όχι ταχύτερη μνήμη σε σχέση με την αντίστοιχη NVIDIA. Επίσης, η AMD πάλι, έχει συνήθως διπλάσιο εύρος διαύλου σε σχέση με την αντίπαλο NVIDIA στις κάρτες της. Αυτό μεταφράζεται στο ότι σε μεγάλες αναλύσεις ειδικά σε 1080p full HD (ή ακόμη και 4Κ) και με πλήρη ενεργοποίηση των τεχνικών anti-aliasing και εφέ φωτισμού που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα παιχνίδια, η AMD έχει σαφές προβάδισμα έναντι της αντιπάλου της. Όμως η NVIDIA έχει συνήθως μέχρι και 1,5Χ ταχύτερες μνήμες, οπότε σε χαμηλότερες αναλύσεις μπορεί να έχει το προβάδισμα. Όπως βλέπετε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Εξαρτώνται όμως πολύ από την ανάλυση που έχει η οθόνη σας και τις απαιτήσεις σας.

graphics card 06

Τα μοντέλα

Δεν θα ασχοληθούμε με φθηνές (μέχρι τα 150€) κάρτες γραφικών γιατί δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από τις ενσωματωμένες στις μητρικές κάρτες και είναι χρήσιμες μόνο αν για κάποιο λόγο σας χάλασε η παλιά σας κάρτα και θέλετε να την αντικαταστήσετε φθηνά. Ακόμη και μια κάρτα RADEON HD5450 στα 30€ ή το GEFORCE 210 στα 35€ είναι αρκετή για οικιακή χρήση. Τα παραπάνω λεφτά δε θα δώσουν κάτι καλύτερο σε ένα χαμηλών επιδόσεων σύστημα που προορίζεται για βασική χρήση.

Θα πάμε στο όριο των 170-270€ όπου είναι οι πιο συμφέρουσες αγορές και μοντέλα για ένα μέσο προς καλό σύστημα (με τουλάχιστον έναν i5 ή έναν AMD-FX).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ 170€

AMD RADEON R7 265: Στα 170€ περίπου, θα βρείτε μια καταπληκτική κάρτα, την RADEON R7 265 με 2GB GDDR5 μνήμη. Έχοντας υπόψιν ότι η RADEON R7 270 είναι η κάρτα που «φοράει το XBOX ΟΝΕ και το PS 4 και η οποία δεν κυκλοφορεί αυτόνομη αλλά μόνο σαν ενσωματωμένη σε laptop, καταλαβαίνετε ότι έχετε να κάνετε με μια πολύ καλή αγορά που θα σας δώσει γραφικά τύπου XBOX ΟΝΕ ή PS4. Στον τομέα αυτό η NVIDIA δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο, οπότε, αν δεν θέλετε να δώσετε περισσότερα χρήματα, η επιλογή σας είναι μονόδρομος. Αποφασίστε ποιας εταιρίας την υλοποίηση θα προτιμήσετε και θα μπορείτε να τροφοδοτήσετε μέχρι και 3 οθόνες ταυτόχρονα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ 200€

NVIDIA GEFORCE GTX960: Ανεβαίνοντας λίγο παραπάνω, στα 200€ περίπου, μπαίνει και η NVIDIA στο παιχνίδι με το τσιπ GEFORCE GTX960. Πρόκειται για μια πολύ καλή κάρτα γραφικών με 2 GB μνήμης GDDR5 και πολύ καλές επιδόσεις. Είναι καλύτερη από την RADEON R7 265 που είδαμε πιο πάνω, οπότε με λίγα παραπάνω χρήματα ανεβαίνετε, ειδικά αν είστε οπαδός της NVIDIA.

AMD RADEON R9 380: Όσο καλή κι αν είναι η NVIDIA έχει να αντιμετωπίσει την AMD RADEON R9 380 που, στα ίδια χρήματα περίπου προσφέρει 4 GB μνήμης GDDR5 και διπλάσιο εύρος διαύλου (256bit έναντι 128bit) της αντιπάλου της.

graphics card 07

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ 270€

AMD RADEON R9 380Χ: Προσπερνώντας την R9 285 που για άγνωστους λόγους έχει την ίδια τιμή σχεδόν με την 380Χ αν και σαφώς κατώτερη, πάμε κατευθείαν στη RADEON R9 380Χ μια κάρτα με 4 GB μνήμης GDDR5 που είναι λίγο καλύτερη από την αδελφή 380 που αναφέραμε παραπάνω και δεν αξίζει να δώσετε τα 70€ διαφορά.

Περνάμε τώρα στις πιο ακριβές (άνω των 300€) όπου και καλό είναι να έχουμε ένα σύστημα με Intel i7 ή AMD FX-9370 και άνω.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ 320-340€

NVIDIA GEFORCE GTX970: Στα 320€ θα βρείτε την GEFORCE GTX970 μια κάρτα που ανεβαίνει στην πιο μεγάλη κατηγορία τιμής και επιδόσεων. Έχει 4 GB μνήμης GDDR5 και πολύ ισχυρό επεξεργαστή που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε ένα εξίσου ισχυρό μηχάνημα.

AMD RADEON R9 390: Με 20€ παραπάνω, πάτε όμως στη RADEON R9 390 η οποία έχει 8 GB μνήμης GDDR5 και εύρος διαύλου 512bit έναντι των 256bit της αντιπάλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 500€

NVIDIA GEFORCE GTX980: Αν νομίζετε ότι θέλετε να βάλετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχετε κάτι ακόμη καλύτερο, έχετε μόνο την NVIDIA GEFORCE GTX980 να κοιτάξετε και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Σίγουρα είναι μια πάρα πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών μόνο που δε νομίζουμε ότι θα δείτε τις διαφορές σε σχέση με μια κατώτερη. Ίσως όμως στο μέλλον η επένδυση να αποδώσει.

graphics card 08

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΓΔΑΡΣΙΜΟ»

Υπάρχουν δύο ακόμη είδη καρτών γραφικών από τις δυο μεγάλες αντιπάλους που απευθύνονται αυστηρά στους επαγγελματίες των γραφικών, βίντεο και 3D μόντελινγκ και σε καμία περίπτωση δεν είναι για παιχνίδια, καθόσον τα «τερατώδη» χαρακτηριστικά τους θα μείνουν ανεκμετάλλευτα.

AMD RADEON R9 FURY SERIES: Ξεκινάνε από τα 600€ και φτάνουν μέχρι τα 900€ περίπου. Με ειδικές μνήμες ΗΒΜ (High Bandwidth Memory) που φτάνουν μέχρι τα 4096bit εύρος διαύλου και ειδικά για οθόνες 4Κ (άνω της μίας).

NVIDIA GEFORCE GTX TITAN SERIES: Το απόλυτο στις επαγγελματικές κάρτες γραφικών με τον θηριώδη «Τιτάνα» για επεξεργαστή, μνήμη 12 GB GDDR5 σε υψηλές ταχύτητες, υποστήριξη display port και βέβαια 4Κ οθόνες. Αρχίζει από τα 1150€ και φτάνει μέχρι τα 1600€ ανάλογα την υλοποίηση.

graphics card 09

Τελικά συμπεράσματα

«Τι να πάρω τελικά;» ιδού η απορία. Για να «μην το κουράζουμε» που λένε, ας απλοποιήσουμε τα πράγματα λίγο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε «απλές» HD οθόνες. Στην ανάλυση των 1080p λοιπόν, και με ένα μέσο προς καλό σύστημα (Intel i5-i7 και αντίστοιχους AMD) κάρτες γραφικών της κατηγορίας τιμής από 200-300€ το πολύ μας υπερκαλύπτουν. Αν θέλετε το κάτι ακόμη πάτε μέχρι τα 340€ «βαριά-βαριά». Σε καμία περίπτωση μην δώσετε παραπάνω, δεν θα δείτε διαφορές.

Όσον αφορά το μοντέλο, η μεν NVIDIA έχει πιο ταχείες επιδόσεις αλλά λιγότερη μνήμη, και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, η δε AMD προσφέρει καλύτερη σχέση τιμής προς απόδοση με μεγαλύτερες μνήμες και διπλάσιο εύρος διαύλου, άρα καλύτερη διαμεταγωγή δεδομένων σε υψηλότερες αναλύσεις και πιο ομαλά γραφικά λόγω anti-aliasing που λειτουργεί καλύτερα λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.

Η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας.

από Elichord