iPhone 7: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

iPhone 7: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ired.gr

Μάθετε τα πάντα για το iPhone 7. Ξεκινώντας από τις αρχικές φήμες μέχρι την παρουσίαση και την κυκλοφορία του επόμενου iPhone.

*Το άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες.

iPhone 7: νεότερες φήμες

Χωρητικότητα 256 GB

iphone 7 rumors 11

Όπως φαίνεται, η Apple αποφάσισε επιτέλους να καταργήσει το αστείο για σήμερα ποσόν των 16 GB ως εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο για το νεότερο iPhone 7 που ετοιμάζει, περνώντας απευθείας στα 32 GB σαν χώρο αποθήκευσης του εισαγωγικού μοντέλου. Αυτό όμως που κανείς δεν περίμενε, και ακούστηκε πρόσφατα, είναι ότι ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος προσφέροντας ένα μοντέλο με μέγιστη εσωτερική μνήμη της τάξης των 256 GB!

Μετά από μια αναφορά που ήλθε στο φως στις αρχές του Ιανουαρίου, ακούσαμε για πρώτη φορά ότι το «μεγάλο» iPhone 7 Plus (ή Pro) θα φτάνει μέχρι τα 256 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Και αφότου η Samsung ανακοίνωσε ένα υπερταχύ τσιπ μνήμης UFS μεγέθους 256 GB, τον Φεβρουάριο, μια «διαρροή» λέει ότι οι προμηθευτές της Apple θα μπορούν να της παρέχουν τσιπς μνήμης της τάξεως των 256 GB και αρκετά μικρά σε μέγεθος, ώστε να χωρούν μέσα σε φορητές συσκευές όπως τα κινητά.

Η Ιταλική ιστοσελίδα HDblog κατάφερε να βρει την παρακάτω εικόνα που δείχνει ένα 256 GB SanDisk NAND flash memory chip που είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της εταιρίας που έχει χωρητικότητα 64 GB και θα χωρούσε άνετα μέσα σε ένα iPhone, iPad και άλλες αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές.

iphone 7 rumors 12

Η SanDisk δε θα έφτιαχνε για πρώτη φορά μνήμες για το iPhone (αν υποθέσουμε ότι θα επιλεγεί από την Apple), δεδομένου ότι έχει φτιάξει και παλιότερα μνήμες για την Apple που χρησιμοποιήθηκαν στα iPhone 5, iPhone 6 και 6 Plus. Πέραν τούτου, η Apple έχει επίσης χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τσιπς μνήμης από τις Samsung, SK Hynix και Toshiba.

Από τους παραπάνω προμηθευτές τσιπ μνήμης, τουλάχιστον οι δύο έχουν ήδη δημιουργήσει λύσεις των 256 GB που θα χώραγαν άνετα μέσα σε ένα iPhone. Για να μην αναφέρουμε ότι τέτοιου είδους τσιπ θα χρησίμευαν και σε άλλες συσκευές συμπεριλαμβανομένων των iPad Pro, iPad, MacBook για να αναφέρουμε κάποια μόνο από τα προϊόντα της Apple που θα επωφελούνταν από τέτοια τσιπάκια. Και με δεδομένη την κούρσα που γίνεται για την λεπτότερη, ελαφρύτερη και “φορητότερη" συσκευή μεταξύ των διαφόρων κατασκευαστών, τέτοια τσιπ έρχονται ως «μάνα εξ’ ουρανού» σε μια χρονική στιγμή που δε θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη.

Πέρα από αυτά, αν η Apple όντως υιοθετήσει τελικά ένα τέτοιο τσιπ για το «μεγάλο» iPhone της, θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στην δημιουργία μοντέλων με τέτοιες χωρητικότητες και από τους ανταγωνιστές της κάτι που, σε τελική ανάλυση, είναι καλό για όλους εμάς του τελικούς αποδέκτες-χρήστες. Και όπως όλοι σιγά-σιγά (στο χώρο του Android) προσπαθούν να ξεφορτωθούν την επιπλέον θύρα SD-CARD, η αύξηση της χωρητικότητας σε τέτοια επίπεδα θα το έκανε αυτό δυνατό χωρίς να φωνάζουν οι χρήστες.

 


 

Εισαγωγή

Με το iPhone 6S να συνεχίζει να είναι ένα κορυφαίο και άκρως ανταγωνιστικό smartphone, ακόμη και σε σύγκριση με νεότερά του ανταγωνιστικά μοντέλα smartphone - όπως το Galaxy S7 - ο κόσμος ωστόσο ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το επερχόμενο, το Σεπτέμβριο του 2016, iPhone 7. Και οι φήμες για τα χαρακτηριστικά του αναμενόμενου νέου βασιλιά των smartphones δίνουν και παίρνουν. Τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά καθώς όλο και νεότερα διαρρέουν από τα εργοστάσια κατασκευής, τους προμηθευτές της Apple, τις νέες πατέντες που κατοχυρώνει και που πιθανώς θα εφαρμόσει στο νέο της iPhone, και γενικά η «σπέκουλα» τελειωμό δεν έχει.

Τι είναι αλήθεια; Τι «ράδιο αρβύλα»; Τι ευσεβής πόθος; Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ ως τα τώρα δεν έχει γίνει τόση φασαρία για νέο μοντέλο της Apple (εκτός ίσως από το iPad Pro). Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση προσμονής και οι συζητήσεις και τα άρθρα στο Internet διαδέχονται το ένα το άλλο και δε θα περάσει μέρα σχεδόν, χωρίς να ακούσουμε κάτι καινούριο.

Γι’ αυτό το λόγο μαζέψαμε σ’ αυτό το άρθρο, όλες τις ειδήσεις, φημολογίες, «διαρροές» και ό,τι άλλο αφορά το πολυαναμενόμενο iPhone 7 και σας τα παραθέτουμε πιο κάτω ένα προς ένα. Και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε, καθώς νέες ειδήσεις θα μαθαίνονται και θα επικυρώνουν ή θα διαψεύδουν προηγούμενες φημολογίες. Πάμε λοιπόν.

Θα ξεκινήσουμε από αυτές που είναι πια σχεδόν βέβαιες και θα προχωρήσουμε προς τις νεότερες και πιο απίθανες.

 


 

Σχέδιο-σχήμα-μέγεθος

iphone 7 rumors 02

Όσον αφορά το σχέδιο, το σχήμα και το μέγεθος, όλες οι φήμες συμφωνούν ότι, το νέο iPhone, δε θα έχει σημαντικές διαφορές από τον προκάτοχό του. Σχεδιαστικά θα είναι σχεδόν ολόιδιο, και σε μέγεθος επίσης θα δούμε πάλι τα δύο διαφορετικά μεγέθη που λανσάρισε η Apple από την έλευση του iPhone 6 και μετά. Το «μικρό» με την οθόνη των 4,7 ιντσών και το μεγαλύτερο που θα ονομαστεί Plus ή Pro (σύμφωνα με νεότερες φήμες) και θα έχει την οθόνη των 5,5 (ή και 5,8 όπως ακούστηκε τελευταία) ιντσών.

Εκεί που όλοι επίσης συμφωνούν, είναι στο πάχος, όπου το νέο iPhone αναμένεται πιο λεπτό ακόμη από το 6s κατά 6-7 χιλιοστά περίπου. Αν το κατορθώσει αυτό η Apple (και δεν είναι απίθανο), το νέο iPhone θα είναι το πιο λεπτό smartphone της αγοράς.

Κάτι ακόμη που ακούστηκε πρόσφατα, είναι ότι η οθόνη θα φτάνει μέχρι την άκρη στα πλάγια και ίσως και στις δύο κορυφές καλύπτοντας όλη σχεδόν την πρόσοψη και μην αφήνοντας χώρο για μεταλλικό πλαίσιο γύρω-γύρω. Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια γυάλινη επιφάνεια να καλύπτει την πρόσοψη του smartphone και το γνωστό πλήκτρο Home ίσως να αντικατασταθεί από ένα εικονικό πλήκτρο αφής. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε παρακάτω γιατί για το πλήκτρο Home ειδικά υπάρχουν κάμποσες φήμες.

 


 

Η είσοδος ακουστικών καταργείται-ηχεία στέρεο

iphone 7 rumors 03

Η είσοδος των ακουστικών καταργείται σύμφωνα με μια από τις πιο γνωστές φημολογίες που εμφανίστηκαν και μάλιστα από την αρχή σχεδόν που αρχίσαμε να λαμβάνουμε νέα για το επερχόμενο 7άρι. Αυτό είναι κάτι που θεωρείται πια δεδομένο ως σίγουρο και μάλιστα πολλοί φαν της Apple μάζευαν πανικόβλητοι υπογραφές στο Twitter για να εξαναγκάσουν την Apple να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Όμως είναι πια γεγονός σχεδόν ότι το νέο iPhone θα έχει ασύρματα (Bluetooth μάλλον ακουστικά) και καλά θα κάνουμε να το πάρουμε απόφαση. Αυτό θα είναι κάτι που θα δώσει περισσότερο χώρο για μεγαλύτερη μπαταρία καθώς θα απελευθερωθεί ο χώρος που πιάνει εσωτερικά το headphone jack.

Όσον αφορά τα ασύρματα, αυτά προβλέπεται να φορτίζουν μέσω της προστατευτικής θήκης τους. Μάλιστα, μια πατέντα που κατοχυρώθηκε από την Apple, αναφέρεται σε «μαγνητικά αποσπώμενα ασύρματα ακουστικά».

Από την άλλη μεριά, μια νεότερη είδηση που εμφανίστηκε, παρουσίασε φωτογραφίες του case του iPhone 7 με τρύπες για στερεοφωνικά ηχεία, εν αντιθέσει με το μονοφωνικό των προκατόχων του. Οπότε, ο χώρος που θα απελευθερωθεί από το headphone jack, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερο ηχείο, οπότε θα έχουμε δυνατότερο, αλλά και στερεοφωνικό ήχο όπως στα νεότερα μοντέλα iPad.

iphone 7 rumors 04

 


 

Η κάμερα

iphone 7 rumors 05

Εδώ είναι που έχει γίνει ορυμαγδός από πλευράς φημολογίας-ειδησεογραφίας, καθώς αυτά που όλο και πιο πολύ επιβεβαιώνονται, δείχνουν πως ένα από τα μεγαλύτερα ατού του iPhone 7 (τουλάχιστον του ενός) θα είναι η διπλή κάμερα.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτό που μοιάζει να ξεκαθαρίζει πια είναι ότι, τα δύο νέα μοντέλα θα έχουν διαφορετικές κάμερες. Το μεν «μικρό» iPhone 7 των 4,7 ιντσών θα έχει την ίδια κάμερα με το 6s, ενώ το μεγαλύτερο iPhone 7 Plus ή Pro, θα έχει την περίφημη διπλή κάμερα που θα δίνει τη δυνατότητα για πολύ καλύτερες λήψεις στο σκοτάδι, πραγματικό κι όχι ψηφιακό ζουμ και το γνωστό οπτικό σταθεροποιητή των μεγαλύτερων μοντέλων. Και αυτή η είδηση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών καθώς, αυτοί που θέλουν καλύτερη κάμερα στρέφονται εκόντες-άκοντες προς το μεγάλο και πολύ ακριβότερο iPhone 7 Plus.

Κάτι που θα είναι κοινό πάντως και στα δύο μοντέλα είναι ότι η κάμερα δε θα προεξέχει πια από την επιφάνεια του case, όπως στα 6-6s, κάτι που για πολλούς θεωρούνταν ασχήμια.

 


 

Επεξεργαστική ισχύς

iphone 7 rumors 06

Όσον αφορά τον νεότερο επεξεργαστή που πρόκειται να είναι η καρδιά του νέου iPhone, εδώ δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες, πέρα από το ότι το όνομά του μάλλον θα είναι «Α10», συνεχίζοντας έτσι την ονοματολογία της σειράς και ότι θα κατασκευάζεται πια μόνο από την TSMC και όχι και από τη Samsung όπως γινόταν ως τώρα για τους προηγούμενους επεξεργαστές των iPhone. Περιττό να αναφέρουμε ότι το 3D Touch είναι δεδομένο και για το νεότερο μοντέλο και πιθανώς με βελτιώσεις στη λειτουργία του. Κάτι που ακούστηκε όμως επιπλέον, είναι η πιθανότητα για πολλαπλό 3D Touch, αλλά μάλλον είναι απίθανο κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τη μνήμη, οι πιθανότητες είναι το iPhone 7 να έχει 2 GB RAM και το iPhone 7 Plus έως και 3 GB.

 


 

Υποστήριξη Li - Fi

Κάτι ακόμη που ακούστηκε, είναι η υποστήριξη δικτύων Li - Fi από το επερχόμενο iPhone. Το Li - Fi για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, είναι τεχνολογία σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο, σαν το σημερινό Wi -Fi, με μια μικρή διαφορά. Το Li - Fi είναι περίπου 100 φορές πιο γρήγορο από το Wi - Fi, αφού είναι ικανό να πιάσει ταχύτητες ακόμα και 224 GB ανά δευτερόλεπτο. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για επαναστατική τεχνολογία, η οποία θα φτάσει την μεταφορά δεδομένων σε πραγματικά νέο επίπεδο.

Πέραν αυτού, νεότερα τσιπ για τη δικτύωση του iPhone 7 θα δώσουν μεγαλύτερες ακόμη ταχύτητες και στις Wi-Fi και στις LTE συνδέσεις της συσκευής. Μάλιστα, όσον αφορά το LTE θα είναι κατηγορίας 10 και με υποστήριξη για 29 μπάντες.

 


 

Αδιάβροχο;

iphone 7 rumors 07

Έχει γίνει πολύ φημολογία όσον αφορά την αδιαβροχοποίηση του νέου μοντέλου και θα ήταν πράγματι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό, αλλά μάλλον πρόκειται περισσότερο για ευσεβή πόθο και λιγότερο για πραγματικότητα, τουλάχιστον για τώρα και για το συγκεκριμένο μοντέλο. Αυτό που δεν είναι απίθανο όμως, είναι το να δούμε μια τέτοια δυνατότητα σε επόμενα μοντέλα. Όπως και να έχει, δεν είναι κάτι που έχει διαψευστεί εντελώς και βρίσκεται ακόμη μέσα στα πιθανά χαρακτηριστικά του iPhone 7.

Πάντως, κάποιες ειδήσεις, έφεραν την Catcher Technologies να παρέχει τεχνολογία υποστήριξης στην Apple όσον αφορά την αδιαβροχοποίηση συσκευών και ιδιαίτερα του case. Επίσης, η εταιρία είπε ότι «νέα υλικά» θα προστατεύουν την κεραία που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής από νερά και σκόνες, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι όντως «υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό».

 


 

Μπαταρία-φόρτιση

Είπαμε ήδη πώς θα επηρεάσει η απουσία headphone jack το χώρο για μεγαλύτερη μπαταρία μέσα στο case της συσκευής. Αυτό που ακούγεται σαν σίγουρο, είναι ότι το iPhone 7 θα έχει οπωσδήποτε μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία από την κάπως «αναιμική» του iPhone 6s (που ήταν μικρότερη και από αυτήν του 6 λόγω της προσθήκης του κυκλώματος του 3D Touch).

Ένα ακόμη που «παίζει» μέσα στα νέα χαρακτηριστικά είναι η πολυπόθητη ασύρματη φόρτιση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη σε ανταγωνιστικά μοντέλα smartphone. Έχει ακουστεί πολύ και δεν μπορούμε να πούμε αν είναι πια σίγουρο ή ένας ακόμη ευσεβής πόθος που θα ολοκληρωθεί σε κάποιο επόμενο μοντέλο.

 


 

Οθόνη OLED;

iphone 7 rumors 08

Άλλη μία φήμη που ακούστηκε πολύ είναι ότι το νέο iPhone 7 θα έχει επιτέλους οθόνη OLED, κάτι που θα κάνει την οθόνη του ευθέως ανταγωνιστική με τις οθόνες των νεότερων μοντέλων των αντιπάλων του. Εν σχέσει με τις IPS οθόνες, οι OLED έχουν πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα και ζωντάνια στα χρώματα που είναι απαράμιλλη. Κάποιες νεότερες ειδήσεις όμως, σπρώχνουν την οθόνη OLED σε μοντέλα που θα εμφανιστούν από το 2017 και μετά, οπότε, όλα είναι στον αέρα.

Ένα άλλο θέμα είναι η ανάλυση της οθόνης. Θα ανέβει στα 2Κ όπως των ανταγωνιστικών μοντέλων (υπάρχουν κάποια κινέζικα που ήδη πάνε στα 4Κ) ή θα παραμείνει στο «απλό και ταπεινό» HD;

Είπαμε ήδη ότι η οθόνη προβλέπεται να φτάνει μέχρι τα άκρα της συσκευής αποκλείοντας έτσι το γνωστό μεταλλικό bezel (στεφάνη), κάτι αντίστοιχο με αυτό που είδαμε στο νέο Galaxy S7 και S7 Edge.

 


 

Το πλήκτρο Home

iphone 7 rumors 09

Είπαμε ότι θα μιλήσουμε ξεχωριστά για το πλήκτρο Home γιατί, γι’ αυτό ειδικά έχουν ακουστεί αρκετές φήμες τελευταία.

Η πρώτη έλεγε για την πλήρη κατάργησή του και την αντικατάστασή του από ένα εικονικό πλήκτρο αφής όπως στις συσκευές Android (κάτι που είναι όλο και περισσότερο ζητούμενο από πολλούς χρήστες). Η δυνατότητα καταστροφής του πλήκτρου από τη χρήση - κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις - είναι κάτι που έχει κάνει πολλούς να ψάχνουν για τρόπους να περιορίσουν τη χρήση του, ανταλλάσσοντάς το με το εικονικό πλήκτρο που εμφανίζεται μέσω ρύθμισης στο μενού προσβασιμότητας. Χώρια που κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα της πλήρους κάλυψης της πρόσοψης από την οθόνη. Όσον αφορά το Touch ID, αυτό θα αντικατασταθεί από τη δυνατότητα αφής στο εικονικό πλήκτρο οθόνης σε μια τέτοια περίπτωση.

Η άλλη φήμη που ακούστηκε επίσης, είναι μια νέα πατέντα της Apple που κατοχυρώθηκε και δίνει τη δυνατότητα για πλήκτρο Home με δυνατότητα 3D Touch. Κάτι τέτοιο θα χρησίμευε ώστε το πλήκτρο Home να χρησιμεύει σαν joystick για παιχνίδια σαν μια χρήση του, μεταξύ άλλων πιθανών χρήσεων.

Ένα τελευταίο που «βγήκε στον αέρα» πρόσφατα, είναι μια νέα πατέντα που κατοχυρώθηκε από την Apple πρόσφατα για χρήση υγρού μετάλλου στο πλήκτρο Home. Και έτσι μια «ιδέα» από Terminator έρχεται στο νέο iPhone. Ας ελπίσουμε η Siri να μην εξελιχθεί σε Skynet. Αυτή η είδηση από την άλλη, ενισχύει περισσότερο τη θεωρία περί 3D Touch Home button, καθώς το υγρό μέταλλο θα κάνει κάτι τέτοιο εφικτό και εύκολο.

Αυτά για την ώρα ...

iphone 7 rumors 10

Νομίζω ότι όλα αυτά ήταν «χορταστικά» για τη ώρα και μας δίνουν τροφή για σκέψεις και όνειρα. Όπως και να ‘χει, το iPhone 7 κατάφερε να δημιουργήσει ένα «hype» που ήταν πρωτόγνωρο ως τώρα. Ακόμη και τα μισά από όσα είπαμε να εφαρμοστούν, που είναι πια σχεδόν σίγουρο, θα έχουμε μια συσκευή που θα είναι πραγματικά ξεχωριστή όχι μόνο από τον ανταγωνισμό, αλλά ακόμη κι από τους προκατόχους της. Και ίσως για μια ακόμη φορά να μην έχουμε μια απλή εξέλιξη του iPhone σε νεότερο μοντέλο, αλλά τον επανακαθορισμό του απόλυτου smartphone.

Για πρώτη φορά ίσως, ο Σεπτέμβριος πρέπει να έλθει γρήγορα.

από Elichord